Skip to main content

De Keuzehulp

Voor een weloverwogen keuze

Een goede keuzehulp biedt precies genoeg informatie om een weloverwogen beslissing te maken.

Inleiding & introductie

De inleiding geeft vaak een korte schets van de situatie waarin de gebruiker zich bevindt. Denk aan uitleg over een medische aandoening, de beschikbare behandelmogelijkheden of de afwegingen die gemaakt moeten worden. Daarnaast wordt aangegeven hoe de keuzehulp werkt: welke stappen er zijn, hoeveel tijd het ongeveer kost en wat de gebruiker aan het einde kan verwachten, zoals een overzicht van opties of een aanbeveling.

Een goed ontworpen introductie zorgt ervoor dat de gebruiker zich welkom voelt en meteen begrijpt dat de keuzehulp hen helpt om een weloverwogen beslissing te nemen. Het benadrukt dat de keuzehulp geen vervanging is voor medisch advies, maar een hulpmiddel om samen met de zorgverlener tot de beste keuze te komen.

.  

Kennistest

Een bewuste keuze maken kan alleen wanneer je over alle benodigde informatie beschikt én deze goed hebt begrepen. Daarom hebben we een quiz geïntegreerd in de keuzehulp. Deze quiz helpt te controleren of de informatie uit de eerdere stappen daadwerkelijk is begrepen.

Bij een fout antwoord wordt direct het juiste antwoord getoond, zodat de gebruiker ervan kan leren. Daarnaast is er de mogelijkheid om een stap terug te gaan en de betreffende pagina opnieuw door te nemen. Op deze manier zorgen we ervoor dat gebruikers goed geïnformeerd en met vertrouwen hun keuze kunnen maken.

Afwegingen

In de volgende stap van de keuzehulp kan de patiënt aangeven wat hij of zij belangrijk vindt door gebruik te maken van schuifjes. Deze schuifjes kunnen naar links worden geschoven om aan te geven dat iets minder belangrijk is, of naar rechts om aan te geven dat het juist belangrijk is.

Op basis van deze keuzes wordt duidelijk waar de patiënt de meeste waarde aan hecht. De afwegingen kunnen bijvoorbeeld betrekking hebben op onderwerpen zoals seksualiteit, gemak, uiterlijk of discipline. Dit helpt om persoonlijke voorkeuren inzichtelijk te maken en zo tot een passende keuze te komen.

Aantekeningen

Tijdens alle stappen van de keuzehulp kunnen er aantekeningen worden gemaakt wanneer men iets niet goed heeft begrepen of wanneer er nog vragen zijn over een bepaald deel van de keuzehulp.. Deze aantekeningen worden automatisch meegenomen in de resultaten van de keuzehulp.  

Extra vragen

In de extra vragen sectie kunt u extra vragen stellen over de uiteindelijke keuze. Hoe zeker zijn de patiënten over de keuze? Hebben ze nog andere vragen? In de voorlaatste stap voor de print is er volop ruimte om te inventariseren of alles duidelijk is geweest en er nog andere vragen zijn. Ook deze stap wordt opgebouwd afhandelijk van het soort keuzehulp. 

Print uitslag

Na afloop van de keuzehulp kunnen de resultaten worden uitgeprint. Hierop staan alle resultaten en eventuele vragen die de betreffende patiënt in het aantekeningenveld heeft genoteerd. De resultaten kunnen vervolgens weer worden meegenomen naar de arts om te bespreken. 

Meer informatie?

Heeft u vragen over het laten bouwen van een medische keuzehulp? Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.